Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Żywność z Polski rusza w świat

07 sierpnia 2012 | Ekonomia | Beata Drewnowska
Papierosy, czekolada i mięso napędzają eksport
źródło: Rzeczpospolita
Papierosy, czekolada i mięso napędzają eksport

Polskie firmy spożywcze szukają nowych rynków zbytu w odległych zakątkach globu. Zachęca je do tego m.in. recesja w Unii Europejskiej

 

– Jesienią tego roku może dojść do kontroli polskich zakładów mięsnych przez służby sanitarno-weterynaryjne z Tajwanu – mówi „Rz" Krzysztof Jażdżewski, zastępca głównego lekarza weterynarii.

Wizytacja przedsiębiorstw to kluczowy etap w uzyskiwaniu zgody na eksport. W przypadku Tajwanu polscy producenci wieprzowiny powinni zdobyć ją w przyszłym roku. Chętnych nie brakuje. Kontroli chcą się poddać 33 zakłady mięsne. Wśród nich należące do czołowych firm z branży: Sokołowa i Polskiego Koncernu Mięsnego Duda.

Nasza wieprzowina radzi już sobie dobrze w Korei Południowej. W 2011 r., głównie dzięki niej, eksport naszej żywności do tego kraju urósł o ponad 300 proc. Od pierwszej połowy tego roku osiem zakładów z polski może eksportować mięso także do Chin. Ze sprzedażą rusza tam Animex, największa firma mięsna w Polsce. Eksportują tam już Indykpol i Sokołów.

O wyjście z produktami poza Unię Europejską zabiegają nie tylko firmy mięsne. Wkrótce...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9303

Wydanie: 9303

Spis treści
Zamów abonament